Avaluació i Metodologia

La Neuropsicologia Forense es basa sempre en la pregunta forense. Per poder donar-li resposta, es fa un pla d’avaluació que contempla:

  • Anamnesi neurològica, psicopatològica i neuropsicològica
  • Exploració clínica neuropsicològica i de l’estat mental
  • Fonts addicionals d´informació. Anàlisi detallada dels resultats de les proves complementàries mèdiques, principalment la neuroimatge, biomarcadors, i altres
  • Exploració neuropsicològica completa per mitjà de a través de proves, tests i instruments estandaritzats i validats científicament
  • Conclusions i valoracions tècniques que donen resposta al motiu de consulta
El mètode de treball de la NEUROPSICOLOGIA FORENSE es basa en l’objectivitat, la imparacialitat i l’especialització.

Avaluació i Metodologia

La Neuropsicologia Forense es basa sempre en la pregunta forense. Per poder donar-li resposta, es fa un pla d’avaluació que contempla:

  • Anamnesi neurològica, psicopatològica i neuropsicològica
  • Exploració clínica neuropsicològica i de l’estat mental
  • Fonts addicionals d´informació. Anàlisi detallada dels resultats de les proves complementàries mèdiques, principalment la neuroimatge, biomarcadors, i altres
  • Exploració neuropsicològica completa per mitjà de a través de proves, tests i instruments estandaritzats i validats científicament
  • Conclusions i valoracions tècniques que donen resposta al motiu de consulta
El mètode de treball de la NEUROPSICOLOGIA FORENSE es basa en l’objectivitat, la imparacialitat i l’especialització.
AVALUACIÓ

Principals afeccions que es valoren

Traumatismes cranio-encefàlics, ictus, tumors cerebrals, infeccions cerebrals, síndrome post-conmocional

Malaltia d’Alzheimer, malaltia de Parkinson, Esclerosi Múltiple, parkinsonismes atípics, demència vascular, altres demències.  Avaluació de la capacitat testamentària, competència para manejar els béns i presa de decisions legalsL’entrevista amb la familia, o persones properes, també aporten informació important que, ajuden sempre a detectar la fase premòrbida de la persona afectada.

Esquizofrènia, Trastorn Bipolar, Depressió, trastorn d’ansietat generalitzada.

Trastorns cognitius associats al consum crònic d’alcohol i altres drogues, a tòxics ambientals o als efectes de la quimioteràpia, entre d’altres. Avaluació de la capacitat per donar consentiment  informat, presa de decisions i responsabilitat penal.

Fibromiàlgia, Síndrome de Fatiga Crònica, Síndrome de sensibilitat química múltiple.

Autisme, Trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH), entre d’altres. Capacitat d’aprenentatge, funció executiva i habilitats socials

  • Malaltia d’Alzheimer: Malaltia neurodegenerativa progressiva que causa deteriorament de la memòria, el pensament i la conducta. Implicacions Forenses: Avaluació de la capacitat testamentària i competència per prendre decisions.
  • Malaltia de Parkinson: Trastorn degeneratiu del sistema nerviós central que afecta el moviment. Implicacions Forenses: Avaluació de la capacitat laboral i el dret a compensacions per discapacitat.
  • Accident Cerebrovascular (ACV) Ocorre quan s’interromp el subministrament de sang al cervell, causant dany a les neurones. Implicacions Forenses: Avaluació de la capacitat de treball i la necessitat de cures a llarg termini.
  • Epilèpsia Trastorn neurològic caracteritzat per l’ocurrència de convulsions recurrents amb símptomes com la pèrdua de consciència, confusió temporal. Implicacions Forenses: Avaluació de la idoneïtat per conduir i operar maquinària, i la capacitat de prendre decisions.
  • Esclerosi Múltiple (EM) Malaltia autoimmune que afecta el cervell i la medul·la espinal, causant danys a la mielina i simptomes com problemes de coordinació, visió borrosa, etc. Implicacions Forenses: Avaluació de la discapacitat i la capacitat per a locupació.
  • Lesions Cerebrals Traumàtiques (TBI): Dany al cervell causat per un cop, impacte o sacsejada amb símptomes com la pèrdua de consciència, confusió, problemes de memòria i concentració. Implicacions Forenses: Avaluació de limpacte en la cognició i la conducta, responsabilitat penal i capacitat laboral
  • Trastorns de l’Espectre Autista (TEA). Trastorns del desenvolupament que afecten la comunicació i el comportament. Implicacions Forenses: Avaluació de la competència per prendre decisions i la idoneïtat per a la custòdia de menors.
  • Esquizofrènia. Trastorn mental crònic que afecta la capacitat de pensar amb claredat, gestionar emocions i relacionar-se amb els altres. Implicacions Forenses: Avaluació de la responsabilitat penal i la capacitat de prendre decisions legals.
  • Trastorns d’ansietat: Inclouen diverses afeccions com el trastorn d’ansietat generalitzada, trastorn de pànic i fòbies amb símptomes com la preocupació excessiva, por intensa, evitació de situacions.Implicacions Forenses: Avaluació de l’impacte a la vida diària i la capacitat de treball.

Aquestes afeccions neurològiques poden tenir un impacte significatiu en el comportament i la capacitat cognitiva dels individus, cosa que és essencial avaluar en contextos legals i forenses.

Retard cognitiu, intel·ligència límit. 

Determina l’impacte del trauma en la capacitat de recordar events i la responsabilitat penal.

Impacte en la capacitat laboral, responsabilitat penal i presa de decisions sota estrès.

Els trastorns psiquiàtrics són afeccions mentals que afecten el pensament, l’estat d’ànim i el comportament d’una persona. A continuació es descriuen alguns dels trastorns psiquiàtrics més comuns, els seus símptomes i les seves implicacions en diversos contextos, incloent-hi el forense:

  • Depressió Major: Trastorn de l’estat d’ànim caracteritzat per una tristesa profunda, pèrdua d’interès en activitats i altres símptomes que afecten la vida diària. Implicacions Forenses: Avaluació de la capacitat de treball, responsabilitat penal i risc de suïcidi.
  • Trastorn Bipolar: Trastorn de l’estat d’ànim que causa canvis extrems a l’estat d’ànim, energia i nivells d’activitat. Implicacions Forenses: Avaluació de la capacitat per prendre decisions i la competència legal, especialment durant episodis maníacs o depressius.
  • Trastorn d’Ansietat Generalitzada (TAG): Ansietat excessiva i preocupació persistent sobre diverses activitats i esdeveniments. Implicacions Forenses: Avaluació de l’impacte a la vida diària i la capacitat de treball.
  • Esquizofrènia: Trastorn mental greu que afecta la manera com una persona pensa, sent i es comporta. Implicacions Forenses: Avaluació de la responsabilitat penal i la capacitat de prendre decisions legals.
  • Trastorn d’Estrès Posttraumàtic (TEPT) Trastorn que es desenvolupa després que una persona ha estat exposada a un esdeveniment traumàtic. Implicacions Forenses: Avaluació de limpacte psicològic del trauma, especialment en víctimes de violència o abús.
  • Trastorn Obsessiu-Compulsiu (TOC): Trastorn caracteritzat per obsessions (pensaments, imatges o impulsos intrusius) i compulsions (conductes repetitives que es fan per reduir l’ansietat). Implicacions Forenses: Avaluació de limpacte en la capacitat de treball i la vida diària.
  • Trastorn de Personalitat Antisocial: Patró de menyspreu pels drets dels altres i violació de les normes socials. Implicacions Forenses: Avaluació del risc de conductes delictives i perilloses, i la responsabilitat penal.
  • Trastorn de Personalitat Límit (TLP): Trastorn caracteritzat per inestabilitat en les relacions interpersonals, l’autoimatge i les emocions. Implicacions Forenses: Avaluació de la capacitat per mantenir relacions estables i el risc de comportaments autolesius.

Aquests trastorns psiquiàtrics poden tenir un impacte significatiu en la vida dels individus, afectant la seva capacitat de funcionar a la vida diària, a la feina i en el context legal. L’avaluació adequada i el tractament són crucials per ajudar les persones a manejar aquests trastorns.

 

AVALUACIÓ

Tipus de proves

A més a més de les proves que es detallen a continuació, existeixen molts més mètodes d’avaluació: l’Escala de Memòria Wechsler-IV, el Test de Figures Complexes de Rei, prova de classificació de targetes de Wisconsin (WCST), prova de fluïdesa figurativa de Ruff, prova d’orientació visual de Hooper, Judici d’Orientació de Línia Figura Complexa de Rey Osterrieth (RCFT), prova de creació de senders (TMT), el Test de noms de Boston, test Barcelona Revisat, TAVEC. Test d’aprenentatge verbal, TOMM. Test de Simulació de problemes de memòria…

En ells es plantegen una sèrie de preguntes amb diverses opcions de resposta. No existeix una resposta correcta, sinó que la persona que els realitza ha de marcar l’opció que més s’adequa amb el que ella pensa o sent. Serveixen per a avaluar principalment qüestions emocionals i conductuals.

Entrevistes personals amb què es detecten problemes conductuals i s’extreuen una sèrie de conclusions. Sol ser una de les proves neuropsicològiques més eficaces per a realitzar en primer lloc, de manera que el professional pugui determinar, posteriorment, quin és el següent pas i seleccionar proves complementàries que facilitin fer un bon diagnòstic”.
L’entrevista amb la familia, o persones properes, també aporten informació important que, ajuden sempre a detectar la fase premòrbida de la persona afectada.

Permeten detectar a persones amb altes capacitats, ja que en aquest grup existeix un gran nombre d’individus amb problemes emocionals i conductuals pel fet que no són capaços de gestionar correctament la seva intel·ligència.

Avalua les àrees d’atenció i concentració i funcions cognitives com la memòria, les habilitats visoespacials o el raonament, mitjançant proves com la memorització d’una llista curta de paraules. És una prova simple, però amb alta precisió, i ajuda a trobar deterioraments cognitius lleus.

És la prova de cribratge més utilitzada per detectar demència. Dura deu minuts i comprèn una sèrie de preguntes i accions que ha de fer la persona avaluada. Algunes de les seves limitacions són que els seus valors de sensibilitat són moderats i que presenten biaix cultural.

L’objectiu és avaluar ràpidament el rendiment general d’un pacient. Inclou proves com ara la denominació d’objectes.

Compta amb un valor discriminatori alt en el deteriorament cognitiu lleu de tipus amnèsic. Ajuda a seleccionar pacients que és convenient examinar amb més profunditat.

Permet avaluar funcions visuoperceptives, visuomotores, visuoconstructives, i planificació i execució motores

AVALUACIÓ

Principals afeccions que es valoren

Traumatismes cranio-encefàlics, ictus, tumors cerebrals, infeccions cerebrals, síndrome post-conmocional

Malaltia d’Alzheimer, malaltia de Parkinson, Esclerosi Múltiple, parkinsonismes atípics, demència vascular, altres demències.  Avaluació de la capacitat testamentària, competència para manejar els béns i presa de decisions legalsL’entrevista amb la familia, o persones properes, també aporten informació important que, ajuden sempre a detectar la fase premòrbida de la persona afectada.

Esquizofrènia, Trastorn Bipolar, Depressió, trastorn d’ansietat generalitzada.

Trastorns cognitius associats al consum crònic d’alcohol i altres drogues, a tòxics ambientals o als efectes de la quimioteràpia, entre d’altres. Avaluació de la capacitat per donar consentiment  informat, presa de decisions i responsabilitat penal.

Fibromiàlgia, Síndrome de Fatiga Crònica, Síndrome de sensibilitat química múltiple.

Autisme, Trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH), entre d’altres. Capacitat d’aprenentatge, funció executiva i habilitats socials

  • Malaltia d’Alzheimer: Malaltia neurodegenerativa progressiva que causa deteriorament de la memòria, el pensament i la conducta. Implicacions Forenses: Avaluació de la capacitat testamentària i competència per prendre decisions.
  • Malaltia de Parkinson: Trastorn degeneratiu del sistema nerviós central que afecta el moviment. Implicacions Forenses: Avaluació de la capacitat laboral i el dret a compensacions per discapacitat.
  • Accident Cerebrovascular (ACV) Ocorre quan s’interromp el subministrament de sang al cervell, causant dany a les neurones. Implicacions Forenses: Avaluació de la capacitat de treball i la necessitat de cures a llarg termini.
  • Epilèpsia Trastorn neurològic caracteritzat per l’ocurrència de convulsions recurrents amb símptomes com la pèrdua de consciència, confusió temporal. Implicacions Forenses: Avaluació de la idoneïtat per conduir i operar maquinària, i la capacitat de prendre decisions.
  • Esclerosi Múltiple (EM) Malaltia autoimmune que afecta el cervell i la medul·la espinal, causant danys a la mielina i simptomes com problemes de coordinació, visió borrosa, etc. Implicacions Forenses: Avaluació de la discapacitat i la capacitat per a locupació.
  • Lesions Cerebrals Traumàtiques (TBI): Dany al cervell causat per un cop, impacte o sacsejada amb símptomes com la pèrdua de consciència, confusió, problemes de memòria i concentració. Implicacions Forenses: Avaluació de limpacte en la cognició i la conducta, responsabilitat penal i capacitat laboral
  • Trastorns de l’Espectre Autista (TEA). Trastorns del desenvolupament que afecten la comunicació i el comportament. Implicacions Forenses: Avaluació de la competència per prendre decisions i la idoneïtat per a la custòdia de menors.
  • Esquizofrènia. Trastorn mental crònic que afecta la capacitat de pensar amb claredat, gestionar emocions i relacionar-se amb els altres. Implicacions Forenses: Avaluació de la responsabilitat penal i la capacitat de prendre decisions legals.
  • Trastorns d’ansietat: Inclouen diverses afeccions com el trastorn d’ansietat generalitzada, trastorn de pànic i fòbies amb símptomes com la preocupació excessiva, por intensa, evitació de situacions.Implicacions Forenses: Avaluació de l’impacte a la vida diària i la capacitat de treball.

Aquestes afeccions neurològiques poden tenir un impacte significatiu en el comportament i la capacitat cognitiva dels individus, cosa que és essencial avaluar en contextos legals i forenses.

Retard cognitiu, intel·ligència límit. 

Determina l’impacte del trauma en la capacitat de recordar events i la responsabilitat penal.

Impacte en la capacitat laboral, responsabilitat penal i presa de decisions sota estrès.

Els trastorns psiquiàtrics són afeccions mentals que afecten el pensament, l’estat d’ànim i el comportament d’una persona. A continuació es descriuen alguns dels trastorns psiquiàtrics més comuns, els seus símptomes i les seves implicacions en diversos contextos, incloent-hi el forense:

  • Depressió Major: Trastorn de l’estat d’ànim caracteritzat per una tristesa profunda, pèrdua d’interès en activitats i altres símptomes que afecten la vida diària. Implicacions Forenses: Avaluació de la capacitat de treball, responsabilitat penal i risc de suïcidi.
  • Trastorn Bipolar: Trastorn de l’estat d’ànim que causa canvis extrems a l’estat d’ànim, energia i nivells d’activitat. Implicacions Forenses: Avaluació de la capacitat per prendre decisions i la competència legal, especialment durant episodis maníacs o depressius.
  • Trastorn d’Ansietat Generalitzada (TAG): Ansietat excessiva i preocupació persistent sobre diverses activitats i esdeveniments. Implicacions Forenses: Avaluació de l’impacte a la vida diària i la capacitat de treball.
  • Esquizofrènia: Trastorn mental greu que afecta la manera com una persona pensa, sent i es comporta. Implicacions Forenses: Avaluació de la responsabilitat penal i la capacitat de prendre decisions legals.
  • Trastorn d’Estrès Posttraumàtic (TEPT) Trastorn que es desenvolupa després que una persona ha estat exposada a un esdeveniment traumàtic. Implicacions Forenses: Avaluació de limpacte psicològic del trauma, especialment en víctimes de violència o abús.
  • Trastorn Obsessiu-Compulsiu (TOC): Trastorn caracteritzat per obsessions (pensaments, imatges o impulsos intrusius) i compulsions (conductes repetitives que es fan per reduir l’ansietat). Implicacions Forenses: Avaluació de limpacte en la capacitat de treball i la vida diària.
  • Trastorn de Personalitat Antisocial: Patró de menyspreu pels drets dels altres i violació de les normes socials. Implicacions Forenses: Avaluació del risc de conductes delictives i perilloses, i la responsabilitat penal.
  • Trastorn de Personalitat Límit (TLP): Trastorn caracteritzat per inestabilitat en les relacions interpersonals, l’autoimatge i les emocions. Implicacions Forenses: Avaluació de la capacitat per mantenir relacions estables i el risc de comportaments autolesius.

Aquests trastorns psiquiàtrics poden tenir un impacte significatiu en la vida dels individus, afectant la seva capacitat de funcionar a la vida diària, a la feina i en el context legal. L’avaluació adequada i el tractament són crucials per ajudar les persones a manejar aquests trastorns.

 

AVALUACIÓ

Tipus de proves

A més a més de les proves que es detallen a continuació, existeixen molts més mètodes d’avaluació: l’Escala de Memòria Wechsler-IV, el Test de Figures Complexes de Rei, prova de classificació de targetes de Wisconsin (WCST), prova de fluïdesa figurativa de Ruff, prova d’orientació visual de Hooper, Judici d’Orientació de Línia Figura Complexa de Rey Osterrieth (RCFT), prova de creació de senders (TMT), el Test de noms de Boston, test Barcelona Revisat, TAVEC. Test d’aprenentatge verbal, TOMM. Test de Simulació de problemes de memòria…

En ells es plantegen una sèrie de preguntes amb diverses opcions de resposta. No existeix una resposta correcta, sinó que la persona que els realitza ha de marcar l’opció que més s’adequa amb el que ella pensa o sent. Serveixen per a avaluar principalment qüestions emocionals i conductuals.

Entrevistes personals amb què es detecten problemes conductuals i s’extreuen una sèrie de conclusions. Sol ser una de les proves neuropsicològiques més eficaces per a realitzar en primer lloc, de manera que el professional pugui determinar, posteriorment, quin és el següent pas i seleccionar proves complementàries que facilitin fer un bon diagnòstic”.
L’entrevista amb la familia, o persones properes, també aporten informació important que, ajuden sempre a detectar la fase premòrbida de la persona afectada.

Permeten detectar a persones amb altes capacitats, ja que en aquest grup existeix un gran nombre d’individus amb problemes emocionals i conductuals pel fet que no són capaços de gestionar correctament la seva intel·ligència.

Avalua les àrees d’atenció i concentració i funcions cognitives com la memòria, les habilitats visoespacials o el raonament, mitjançant proves com la memorització d’una llista curta de paraules. És una prova simple, però amb alta precisió, i ajuda a trobar deterioraments cognitius lleus.

És la prova de cribratge més utilitzada per detectar demència. Dura deu minuts i comprèn una sèrie de preguntes i accions que ha de fer la persona avaluada. Algunes de les seves limitacions són que els seus valors de sensibilitat són moderats i que presenten biaix cultural.

L’objectiu és avaluar ràpidament el rendiment general d’un pacient. Inclou proves com ara la denominació d’objectes.

Compta amb un valor discriminatori alt en el deteriorament cognitiu lleu de tipus amnèsic. Ajuda a seleccionar pacients que és convenient examinar amb més profunditat.

Permet avaluar funcions visuoperceptives, visuomotores, visuoconstructives, i planificació i execució motores